Vele vrouwen ondervinden hormonale ongemakken, variërend van gewichtstoename en stemmingswisselingen tot vermoeidheid, PMS, intense menstruaties, of klachten welke zijn gerelateerd aan de overgang.

Zijn jouw hormonen uit balans? Herken je dit?

Hoe fijn zou het zijn als:

Hoe lang blijf je het nog alleen proberen?

Hoe lang blijf je rondlopen met deze klachten? Waarom sta je het nog toe dat jouw klachten je beperken in je leven? Wat moet er gebeuren voor je zegt “Nu is het genoeg!”? Wacht je tot het echt niet meer te doen is? Of hoop je op het ideale moment en wanneer komt dat dan? Wanneer gun je jezelf de hulp die jij nodig hebt?

Je hormonen in balans, jij in balans

Wat zijn hormonen? Hormonen zijn chemische boodschappers die een cruciale rol spelen in je lichaam, niet alleen voor je fysieke gezondheid, maar ook voor je mentale en emotionele welzijn. Een verstoring van hormonen kan leiden tot diverse symptomen, wat aanzienlijke invloed kan hebben op je dagelijks leven en algemeen welzijn.

Het in balans brengen van je hormonen resulteert in een beter gevoel, met meer energie, een stabielere stemming en verbeterde slaap. Bovendien kan het een positieve invloed hebben op vruchtbaarheid, het voorkomen van gezondheidsproblemen en het handhaven van een gezond gewicht.

Wanneer hormonen uit balans zijn, kan dit vage klachten geven. Denk hierbij aan spijsverteringsproblemen, stemmingswisselingen of ongemakken tijdens de overgang.

Vrouwen ontwikkelen nu gemiddeld rond hun 42e levensjaar een chronische ziekte, terwijl dit 30 jaar geleden pas optrad op 53-jarige leeftijd. Veel vrouwen ervaren moeilijkheden bij het zwanger raken of hebben een onregelmatige cyclus. Daarnaast zijn er talloze vrouwen die te maken krijgen met het Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS), wat eveneens sterk verbonden is met hormonale disbalans.

Waardoor raken onze hormonen uit balans?

In de huidige tijd staat ons hormoonstelsel behoorlijk onder druk. De signalen die het zenuwstelsel ontvangt, zijn steeds minder natuurlijk. Het dagelijkse leven kenmerkt zich door haast, stress, bewerkte voeding die steeds verder van natuurlijk afstaat, blootstelling aan chemische stoffen, verminderde lichamelijke activiteit, en langdurige blootstelling aan kunstmatig licht. Deze moderne levensstijl brengt het hormoonstelsel soms uit balans en ontregelt het systeem. Helaas evolueert de menselijke biologie niet zo snel als de veranderende omgeving om ons heen.

De verstoring in ons hormoonstelsel kan zich manifesteren in diverse lichamelijke hormonale problemen, zoals verstoorde menstruatiecycli, onvruchtbaarheid, overgangsklachten, schildklierproblemen, burn-outs en slaapproblemen. Deze disbalans kan variëren van ernstige medische aandoeningen, zoals auto-immuunontstekingen, infecties of zelfs carcinomen, tot mildere hormonale onbalansen die vooral leefstijlgerelateerd zijn. 

Je denkt misschien wel dat jouw klachten gewoon bij je horen, maar is dat wel zo?

Heel veel vrouwen hebben geleerd te leven met hun klachten. Ze horen er helaas bij en ze doen het ermee. Dat vind ik nu zo jammer! Want meestal is dat helemaal niet nodig. Ook bij hormonale of darmklachten niet!

In mijn praktijk zie ik dagelijks hetzelfde patroon. Hormonale klachten, waarvan je dacht dat ze onoverkomelijk waren, verdwijnen als sneeuw voor de zon wanneer het lichaam de juiste ondersteuning krijgt. Plotseling verbetert de hormonale balans, en symptomen zoals spijsverteringsproblemen, huidproblemen, stemmingswisselingen en een opgeblazen gevoel verdwijnen. Geen gedoe meer met hormonale onbalans en geen dagelijkse uitdaging meer om de dag door te komen. Vaak zijn er meer behandelingsmogelijkheden dan je voor mogelijk had gehouden.

Hoe fijn zou het zijn als jouw hormonale klachten aanzienlijk verminderen? Als je weer zorgeloos diverse activiteiten kunt ondernemen, vrij van hinderlijke hormonale ongemakken en andere verstoringen in je lichaam?

Stel je voor dat je in balans bent en volop kunt genieten. Elke dag beschik je over meer dan genoeg energie om te doen wat voor jou belangrijk is. En bovenal, wat zou het voor jou betekenen om te weten welke stappen je kunt nemen om blijvend verbetering te ervaren?

Karin, Molecule Health
Chat openen
Welkom bij Praktijk Molecule Health. Kan ik je ergens bij helpen? Laat een berichtje achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.