Wat houdt darmtherapie in en waarom is het zo belangrijk om een gezonde darmen te hebben?

In onze darmen leven miljarden bacteriën, die in evenwicht dienen te zijn voor een goed functionerend immuunsysteem. Wanneer ongunstige factoren, zoals verkeerde voeding, slechte spijsvertering, stress of medicijngebruik, de overhand krijgen, verslechterd de darmwerking. 

Bij het afnemen van de darmfunctie gebeurt er het volgende

Gezond groenten

Een verstoorde darmbalans heeft dus aanzienlijke gevolgen voor het hele lichaam, zelfs als symptomen niet direct merkbaar zijn. Daarom is het belangrijk aandacht te besteden aan darmgezondheid, vooral bij vage, onverklaarbare klachten.

Wat houdt darmtherapie in?

Darmtherapie is een therapie voor de darmen die onder andere gericht is op het herstellen het microbioom (darmflora), darmwand, darmslijmvlies en het verwijderen van bacteriën, schimmels en/of parasieten. Er zijn verschillende factoren die darmproblemen veroorzaken. Denk hierbij aan voedselintoleranties en allergieën, een verkeerd voedingspatroon, virale infecties, een bacteriële overgroei, bepaalde geneesmiddelen, tekort aan enzymen, parasieten, schimmels, stress, overgewicht etc.

Meten is weten! Doormiddel van ontlastingsonderzoek en/of bloedonderzoek krijgen we op deze manier inzicht in de status van jouw darmgezondheid. Aan de hand van een bloedonderzoek, kunnen we (aanvullend) onderzoek doen naar voedselintoleranties.

Voor wie is darmtherapie zinvol?

Darmtherapie is zinvol vol mensen met (chronische) buikpijn. Darmklachten zoals diaree, obstipatie, opgeblazen buik, winderigheid, een spastische darm maar ook voor mensen met een darmontstekingen zoals Colitis Ulcerosa, ziekte van Crohn en/of diverticulitis. En omdat de darmen de conditie van alle slijmvliezen regelen, het immuunsysteem aansturen, de hormonale balans ondersteunen kan darmtherapie ook zinvol zijn bij klachten als; allergieën, depressie, eczeem, hormonale klachten en chronische vermoeidheid.

Karin, Molecule Health
Chat openen
Welkom bij Praktijk Molecule Health. Kan ik je ergens bij helpen? Laat een berichtje achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.